Panyi Miklós úgy fogalmazott: ma sem kell félni "néhány íróasztal mögé bújt brüsszeli irodistától" vagy a nemzetközi pénzalapok által finanszírozott NGO-k hálózatától.

Minél nagyobb nemzeti egységre kell törekedni a legnagyobb nemzeti kérdésekben, mint a magyar állam függetlensége, a szuverenitás, a határon túli magyarság ügye, a családok támogatása és a gyermekek védelme - hangsúlyozta.

Nem szabad engedni, hogy Magyarországon "idegen hatalmak és érdekek és szerezzenek befolyást, megvásároljanak pártokat, vagy kilóra megvegyenek politikusokat" - emelte ki. Hozzátette, ezek olyan tényezők, amelyek veszélyeztetik a magyar nemzeti identitást, a családokat, a helyi közösségeket, az egyházakat.

Beszédében kitért arra is, hogy a március 15-i ünnepben nemcsak a magyarság szabadság és függetlenség iránti vágya ölt testet, de az a mindenkori magyar nemzet és a modern polgári állam születésnek a pillanata is. Megfogalmazása szerint a nemzeti egység, a modern polgári magyar állam, a szabad független Magyarország olyan cél, amelyért ma is érdemes küzdeni.
Értékelése szerint 2010 óta stabil, a változásoknak jobban ellenálló és gyorsan alkalmazkodni tudó államot sikerült kialakítani. Kiemelte, hogy egymillióval több ember dolgozik és erősebb a hadsereg. Kitért a családok támogatására, a határvédelem kérdésére és azt is hangsúlyozta, hogy "ellenállunk a migrációnak és a gender-őrületnek".

Az ünnepségen Batthyány Lajos-díjjal tüntették ki Stifter Rózsát, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főispánját, a díjat Panyi Miklós és György István, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára közösen adta át.

A nemzeti ünnep alkalmából miniszteri elismeréseket és kitüntetéseket is átadtak a közigazgatás területén dolgozó szakembereknek.

(MTI)