Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár 2024. március 20-án hivatalában fogadta Frédéric Mondolonit, a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium politikai és biztonságpolitikai ügyekért felelős főigazgatóját.

A tárgyalópartnerek áttekintették a kétoldalú kapcsolatok főbb területeit. A mindkét fél számára kiemelt jelentőségű nukleáris energetikai kérdések kapcsán üdvözölték a két ország közös érdekeken és megközelítésen alapuló együttműködését, valamint a formálódó űrügyi kooperációt. Egyeztetést folytattak az orosz-ukrán háborúról, a közel-keleti konfliktusról, az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának aktualitásairól és az európai stratégiai autonómia erősítésének, ennek keretében a védelmi együttműködés fokozásának a lehetőségeiről. Sztáray Péter tájékoztatta partnerét az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről és a vonatkozó magyar álláspontról. A felek támogatásukról biztosították a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását.

A találkozó a Magyarország 2024. második félévi EU-elnökségére való felkészülés folyamatába illeszkedik, melynek kapcsán a tárgyalópartnerek megállapították, hogy a magyar elnökség számos prioritása tekintetében egyetértés áll fenn Magyarország és Franciaország között.

(KKM)