A jövő kérdése az, hogyan tud jól együttműködni a nyugati és a keleti világ - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-török üzleti fórumon.

„Mi itt, Európában, Nyugaton még mindig nem tudtuk teljesen magunk mögött hagyni a hidegháborús gondolkodásmódot. Még mindig abban gondolkodunk, hogy vagy Kelet, vagy Nyugat, vagy egyik, vagy másik. Nagyon lassan tanulja meg a Nyugat, hogy ez egy rossz kérdés” - mondta a kormányfő Ahmet Davutoglu török miniszterelnök jelenlétében. Orbán Viktor szerint ha nem sikerül választ találni a Nyugat és a Kelet, az Európai Unió és a közösségen kívüli országok jó együttműködésének kérdésére, akkor kihasználatlan marad a benne rejlő „fantasztikus lehetőség”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Törökország jelentős gazdaság sikereket ért el az elmúlt években. E sikerekhez szerinte hozzájárult, hogy a törökök mérhetetlenül tisztelik a családot. Ezért - folytatta - ki is faggatta a török kormányfőt arról, hogyan sikerült náluk a családot a politikában is középpontba helyezni. Kitért ugyanakkor arra: ma Nyugaton az a divat, hogy a nyugatiaknak csak a nyugatiaktól szabad tanulniuk, és ha valaki a keletiektől is el akar tanulni valamit, akkor „rögtön kiszerkesztik az újságokban” mint „a demokrácia tekintetében nem megbízható” miniszterelnök.

Fotó: Árvai Károly

Megjegyezte, ő így szokott járni, szerinte azonban egyáltalán nem szégyen a másiktól tanulni. A török és magyar üzletembereknek rendezett fórumot megnyitó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében közölte: utasította Magyarország törökországi külképviseleteit, hogy ezentúl díjmentesen adják a török állampolgároknak azokat a vízumokat, amelyeket konferenciákra, üzleti találkozókra, sport-, oktatási és kulturális eseményekre való utazás céljával igényelnek.

Tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. átszervezi törökországi kereskedőházi rendszerét, és a közeljövőben nyolc kereskedőházi képviseleti irodát nyit török városokban. A tárcavezető kiemelte: soha nem volt még olyan magas Magyarország Törökországba irányuló exportja, mint tavaly.

A videók letölthetők a sajtószobában.